Bugetul localității detaliat

Bugetul unei localități înseamnă venituri, cheltuieli, surse de finanțare, valori, sume și procente, funcționare sau dezvoltare, investiții, agendă culturală și le găsiți pe toate în detaliu pe site-ul creat special: https://buget.primaria-dumbravita.ro/. Până în 2 februarie Consiliul Local trebuie să adopte bugetul pe anul 2023, altfel, conform Codului fiscal, în luna februarie nu vom mai primi bani de la guvern din impozitul pe venit. Pentru a evita acest lucru primăria Dumbrăvița s-a mobilizat și vom fi printre primele localități din țară, având ocazia aprobării în ședința din 30 ianuarie.

Cei mai mulți bani vor merge și anul acesta spre cele 3 domenii importante: educație, infrastructură rutieră și utilități. De asemenea, am planificat investiții în toate zonele localității, am căutat cele mai bune soluții pentru a reduce decalajul dintre zone.

Dar vă propun să ne concentrăm pe fapte, nu pe cifre, ce urmează să terminăm și ce începem.

=========================
Investiții în curs de finalizare
Anul acesta dăm în folosință prima creșă din localitate și noua școală, și finalizăm asfaltarea străzilor, trotuarele, extinderile de apă-canal și de iluminat public începute anul trecut, după luni de zile de așteptări după avize.

=========================
Investiții noi
Demarăm investiții în creșterea presiunii și calității apei, prin noi rezervoare, aducțiuni și magistrale.
Finalizăm proiectul pentru o nouă grădiniță și o nouă școală și căutăm surse externe de finanțare.
Construim pista de biciclete de 1.5 km de pe strada Mureș și începem peste 3 km de trotuare pe cele mai circulate străzi și care vor face legătura cu alte trotuare, piste de biciclete sau sunt pe traseele de transport școlar sau public: Jiu, J. S. Bach, Moților, H. C. Andersen, Berna, Cervantes, G. Coșbuc sau A. Movilă.
Începem studiul de fezabilitate pentru Bulevardul Petre Țuțea pe întreaga sa lungime, de la Centura Timișoarei și până la IKEA, precum și proiectarea și obținerea avizelor pentru noi asfaltări pe străzi precum: O. Goga, Phoenix, Mikszath Kalman sau Superba.
Reciclăm peste 40 de străzi pe 12 km și avem în plan ca în 2 ani să nu mai fie drumuri de pământ în Dumbrăvița. Strada Blaise Pascal va fi cea mai lungă stradă reciclată și intervenim pentru prima dată cu reciclările în zona lac: Kossuth Lajos, Centenarului, Baladei, Poeziei 2, Enescu, Plopilor, Eliade, Cioran, Atena, Madrid, Viena, Cracovia, Helsinki, Salvador Dali, Napoli, Valencia, Puccini, Oslo, Haga, București (Praga – Aradului), da Vinci, Filarmonicii, Naiului, Melodiei, Sorescu, Puccini, P. Țutea (Mureș – Creangă), Apuseni, Arieșeni, Buenos Aires, Dvorjak, Caragiale, Blaise Pascal, L. Rebreanu (Mureș – centură), A. Macedon (Caragiale – Creangă), Lopătarului , Privighetorii, Ciocârliei, Lebedei, Cocorului, Berzei.
Tot zona lac va fi principala beneficiară a noului proiect de extindere a iluminatului public, pe: Cocorului, Zorelelor, Berzei, Macilor, Iris, Ciocârliei alături de: Petre Țuțea, Cameliei, Victoriei, Haydn, Bistrița, Jules Verne, Praga, Al. Macedon sau Baltagul.
Listele complete de străzi care vor beneficia de investiții vor fi publicate cu detalii în următoarea lună, imediat ce vom începe documentațiile tehnice.
Amenajăm 2 terenuri de sport și 2 parcuri, curtea grădiniței, a creșei și a școlii, extindem sistemul de supraveghere a localității, alocăm fonduri pentru sport și cultură.

=========================
Pe lângă investiții căutăm permanent să îmbunătățim serviciile de funcționare: vom extinde perioada de stropire împotriva țânțarilor și cea de măturare a străzilor asfaltate și alocăm sume consistente pentru tranportul public, iluminatul stradal, întreținerea parcurilor și a curățeniei domeniului public.

=========================
Veniturile localității noastre sunt în permanentă creștere, dar nu vor fi niciodată suficiente pentru a rezolva toate problemele, fondurile europene și guvernamentale au destinații clare, nu se pot atrage finanțări pentru orice ne-am dori noi, iar rolul bugetul este de a găsi cel mai bun echilibru între venituri și cheltuieli, între nevoile de investiții și de funcționare, între nevoile diferite ale fiecărui cetățean, dar niciodată nu va putea să îi mulțumească pe toți.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Toată viața de adult mi-am petrecut-o construind și apoi perfecționând câte ceva.

Despre mine

Contact

[email protected]

Str. Petofi Sandor nr. 31, Dumbrăvița

Copyright © 2024