Antreprenoriat în Dumbrăvița – episodul 1

Am luat zilele astea prânzul cu Radu Adrian Ianăș, antreprenor de succes și proprietarul unui foarte popular restaurant din comuna noastră, cu o bucătărie exact ca acasă la bunica.

Radu este un inovator, încearca să vină de fiecare dată cu ceva nou în restaurantele lui, menținând tradițiile culinare locale. Vineri am participat la lansarea unei noi (dar în același timp vechi) rețete, “ardei umpluți ca la bunica”, și am avut ocazia să mănânc pe săturate. Am încheiat apoteotic ospățul cu niște “croafne”, crescute și asezonate cu un gem de caise făcut în casa, așa cum mâncam pe vremuri la bunici. Și acum când ma gândesc, îmi “plouă” în gură.

Am discutat în principal de provocările pe care le are industria HoReCa în perioadă de pandemie, cum colaborează cu actuala administrație si ce așteptări are de la ceea ce va veni după 27 septembrie. Evident că perioada stării de urgență l-a afectat cel mai tare, a fost prima dată când a avut pierdere operațională, iar perspectivele nu sunt cele mai fericite nici acum. Cu toate astea, admirația mea față de Radu vine din faptul că toate greutățile nu i-au năruit planurile de viitor, încă este optimist și zâmbitor.

Ca mai toți cei care lucrează sau au afaceri în această industrie, este foarte dezamăgit de măsurile de sprijin oferite de guvern. Suntem în luna august și, deși are un rating foarte bun la bancă, nu a reușit să acceseze un credit prin care statul ar permite IMM-urilor afectate semnificativ de criza COVID-19 să își asigure lichiditățile pentru derularea activității curente sau pentru investiții (IMM Invest).

Am discutat și despre relațiile cu administrația locală și ce-l nemulțumește. Datorită specificului afacerii sale, nu a interacționat foarte mult cu primăria și autoritățile locale, dar și pe el, ca pe oricare dintre noi, îl afectează amatorismul cu care se fac lucrările de infrastructură de bază: rețeaua de apă subdimensionată care cauzează presiune scăzută, curentul instabil și cu opriri dese care duc la șocuri de tensiune, ambele probleme care i-au pricinuit stricăciuni ale utilajelor.

Ce și-ar dori Radu de la noua administrație? E simplu: competență. Lucruri pe care le-a văzut cum sunt făcute “afară” și pe care și le-ar dori și aici la noi. Lucruri de bun simț care necesită doar voință și pricepere, cu alte cuvinte exact ceea ce oferim noi: ☑️entuziasmul cuiva care vine din afară și vrea să schimbe lucrurile în bine și ☑️competența cuiva care a dovedit ceva în viață și nu vrea “să se ajungă”, “să se căpătuiască” din bani publici.

Radu are încredere că lucrurile se vor schimba după 27 septembrie, că oamenii cinstiți își vor spune cuvântul și că Dumbrăvița va deveni cu adevărat o localitatea modernă, europeană. Eu am încredere că Radu nu este singur, că suntem mulți cei care prețuim valorile după care el își ghidează viața: munca cinstită și competența. Am încredere că împreună suntem puternici.

Toată viața de adult mi-am petrecut-o construind și apoi perfecționând câte ceva.

Despre mine

Contact

[email protected]

Str. Petofi Sandor nr. 31, Dumbrăvița

Copyright © 2024